Szomorú vagyok!

 

100 millió dollár, de a pilótákat nem büntetik

Hivatalos: a McLaren súlyos pénzbírságot kapott a kémügybeli vétkei miatt, idei konstruktőr-pontjait elvették, de nem zárták ki a futamokról és nem büntették pilótáit.

Százmillió dolláros (18,3 milliárd forint) pénzbírságot kapott a kémügybeli szerepéért a McLaren istálló. A Motorsport Világtanács (MV) mintegy négyórás tanácskozás után döntött továbbá az angol istálló 2007-es konstruktőri pontjainak elvételéről, azaz a gyártó-vb-ből való kizárásról. A gárda pilótáit, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót nem büntette a bizottság.

A párizsi meghallgatás reggel fél tízkor kezdődött, jelen volt a McLaren küldöttsége - Alonso nélkül - és a Ferrari delegációja, a szabadságon lévő exigazgatóval, Ross Brawnnal.

A felszólalások kora délutánig tartottak, a 26 tagú bizottság fél négykor vonult vissza döntést hozni. Ítéletet fél ötre ígértek, de végül négyórás vita lett belőle, mert a tanács vezetői a McLaren kizárását javasolták a szavazás előtt.

A külföldi lapok biztosra vették, kitiltják a gárdát. "Kizárta a McLaren istállót a 2007-es és a 2008-as Forma-1-es világbajnokságból a kémügybeli szerepe miatt a Motorsport Világtanács" - közölte az autosport.com [1], ám néhány perc után levette cikkét.

A honlap többet nem írt, órákig az szerepelt a hír helyén, hogy a tanács még ülésezik.

"Az előzetes hírünk ellenére a Motorsport Világtanács még nem hozott végső döntést. Forrásaink szerint vizsgálják a McLaren kizárásának lehetőségét, amint az a júliusi tárgyaláson felmerült" - szólt az Autosport híre.

A spanyol marca.com [2]-on ugyanez jelent meg, ott fenn is hagyták a kizárást, azzal a kitétellel, hogy értesülésük nem hivatalos, ám azt is tudták, az FIA egy napot adott a McLarennek a fellebbezésre.

A gazzetta.it [3] meghatározhatatlan informátorokra hivatkozva arról tudósított, az FIA bejelenti, kitiltja az idei és a jövő évi vb-ről az angol gárdát.

Az f1-live.com [4] értesülése volt a legtisztább: a Motorsport Világtanács vezetői a McLaren kétéves kizárását javasolták, amiről a 26 tagú bizottságnak még szavaznia kell.

Az Autosport a világ legjobban értesült autós szaklapja, tudósítóik a helyszínen, Párizsban vannak, azt sem lehet kizárni, sikerült bejutniuk a terembe is, ahol a testület vitázott, majd hosszú huzavona után döntött a McLarenről, amit minden idők legnagyobb pénzbüntetésével sújtottak.

A BBC [5] szerint a 100 millió dollárban benne van az a nagyjából 50 millió dollár, amit a team a konstruktőr-vb-ből való kitiltása miatt veszít.

 

Ron Dennis nem mond le

Ron Dennis, a McLaren-Mercedes csapatfőnöke ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a döntést.
"Nem érdemeltük meg, hogy ilyen súlyos büntetést kapjunk és a hírnevünket ilyen mértékben károsítsák. A tanács pilótáinktól, Fernando Alonsótól, Lewis Hamiltontól és Pedro de la Rosától is olyan tartalmú állásfoglalást kapott, amely kategorikusan megállapítja, hogy a McLaren semmit nem használt fel a Ferrari-információkból. Nincs szándékom lemondani a posztomról. A legfontosabb, hogy a hétvégén, majd a szezon hátralévő futamain és a következő években is versenyezzünk. A mi pilótáink és a mi autóink a legjobbak, úgyhogy világbajnokságot fogunk nyerni" - mondta.

Szerző: ostopenko  2007.09.13. 22:04 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ostopenko.blog.hu/api/trackback/id/tr441904364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása